Yazılar

İzmir Laser Güvencesiyle: Kaynak Konstrüksiyon İşlemi

Kaynak Konstrüksiyon İşlemi Nedir?

Metal veya pleksi yüzeylerde birleştirme işlemi, kaynak konstrüksiyon olarak ifade edilir. Basınç veya ısının ya da ikisinin birden kullanılarak birbirinden farklı materyallerin birleştirilmesi veya tek bir parçaymış izlenimi verilmesi günümüzde tüm sektörlerde kullanılan parça ve aparatların bel kemiğini oluşturur.

Kaynak Konstrüksiyon Uygulaması İle Neler Yapılabilir?

Birinci Sanayi Devriminden günümüze sanayi faaliyetleri, gelişen teknoloji, üretim ve işleme cihazlarıyla ilerleme gösterebilmiştir. Metal sektörü içinde zamanla profesyonel bir meslek kolu ve hizmet türü haline gelen kaynak konstrüksiyon uygulaması otomotiv sektöründen uzay teknolojilerine kadar hemen hemen tüm sektörlerde kullanım alanı olan temel işleme faaliyetlerindendir.

Üretim ve montaj uygulamalarında metal veya termoplastik malzemeler, birbirlerine ark adı verilen bir malzemeyle birleştirilir. Birleştirilecek her malzemenin teknik ve yapısal özellikleri, ergime dereceleri, kaynak çeşitleri ve türleri de değişkenlik göstermektedir. Buradan hareketle, parçalar birleştiği vakit ortaya çıkan yeni materyal görüntü ve işlevsel anlamıyla farklılaşır.

Birleştirme işleminde birbiriyle tıpatıp aynı veya yakın alaşımdan oluşan malzemelerin seçilmesi önemlidir. Bunun yanı sıra, elde edilecek şeklin layıkıyla oluşturulması için kaynak derecesinin ve uygun açıların önceden belirlenmesi, profesyonel ekip ve ekipmanlar aracılığıyla sağlanır. Her kaynak işleminde eser miktarda curuf birikir ve bir daha ayrılmamak üzere birleştirilen malzemelerin uzun ve orta vadeli kullanımında tekrar ayrışmaması için, curuf temizliğini sağlamada kullanılan özel ekipmanlar da vardır.

İzmir’de Kaynak Hizmeti Veren Öncü Firma: İzmir Laser!

Kaynak yöntemleri birleştirme işleminin yapılacağı yüzeye ve materyale göre değişiklik göstermektedir. İmalat sektöründe vizyonumuz lazer kesim, kaynak konstrüksiyon, talaşlı imalat, elektrostatik toz boya prosesleriyle makine imalat sanayinde kıran kırana rekabet eden, ürün ve hizmetlerini daha fikir aşamasındayken müşteri ihtiyaçlarını düşünerek ve bunların nasıl çözülebileceğini göz önünde bulundurarak oluşturan, müşterilerimizin bizi sadece kalite ve maliyetimizle değil geleceği öngörebilme kabiliyetimizle de tanıdıkları öncü bir firma olarak büyümektir. Hizmetlerimiz hakkında daha detaylı bilgi almak için www.izmirlaser.com web adresini ziyaret edebilirsiniz.

Lazer Kesi̇m Teknoloji̇si̇

Laser kesim makina teknolojisi 3 kısımdan oluşmaktadır.

  • Lazer ışınının üretildiği Rezonator (Işın kaynağı),
  • Makine gövdesi ve hareketli eksenler,
  • Optik sistem.

1.Rezonatör (Işın kaynağı)

Işın kaynaklı lazer kesim işlemi metal kesimlerde kullanılan lazer çeşitleri içerisinde en yaygın olanıdır. Işın kaynaklı lazerin çalışma sistemi basittir. Bu tip lazerlerin içerisinde 10 KW değerinde sürekli olarak enerji sağlanmaktadır. Bu duruma istinaden çok kısa şoklarla birlikte bu değerin kat kat üzerinde olan değerlerle enerji üretebilmektedir. Bu tip lazer kesimlerin en büyük tehlikelerinden biri görünmez olmasıdır. Bir diğer adları ise ısı ışınları olarak bilinmektedir. 

Endüstriyel lazerlerin neredeyse tamamında, lazer ışınlarının oluşabilmesi için kullanılması gereken özel gazlar vardır. Bu gazların seçimi, kalitesi lazerin güvenilirliğini ve gerçekleştirilen işlemin verimliliğini doğrudan etkilemektedir. Bakıldığı zaman lazer gazları genelde, yüksek bir saflıkta özel gazlardır. Işın kaynağı lazer sisteminin ilk üretilen standart tipi CO2 Lazerlerdir. Bu lazer sistemi dışarıdan gaz beslemesine ihtiyaç duymaktadır. 

  1. Makine gövdesi ve hareketli eksenler

Lazer kesim yaparken sürekli bir kesim kalitesine, pürüzsüzlüğün ve kalibre hassasiyetinin korunması için makine gövdesinin, dış ortamdan gelen herhangi bir harici titreşimden etkilenmemesi gerekmektedir.

  1. Optik sistem

Optik sistem lazer ışın kaynağından başlayan  ve lazer kesim başından çıkana kadar takip ettiği yoldur. Optik sistem içeriğinde kullanılan rezonatör (ışın kaynağı) modeline göre düz aynalar, doğrulayan ve odaklayıcı aynalar, doğrudan ışın yolu ve lenslerden oluşmaktadır.

Lazer kesim teknolojisinde kalite ve bakım açısından göz önüne alındığında hemen hepsinin belli bir kullanım ömrü vardır ve kesim fiyatları üzerinde büyük etkiler bırakmaktadır. 

Lazer kesim teknolojileriyle yapılan üretimler, otomasyonu sağlamaktadır. Aynı zamanda üretim hatalarını da azaltmaktadır. Lazerin birçok tezgahtan geçmesi, üretim sürecini 24 saat yapmaktadır. Bu sürece göre seri üretim yapmakta üretim dahilinde oluşacak olan maliyeti azaltmaktadır. 

Lazer kesim teknolojilerinin avantajlarından bazıları; Aparatlar ile işlem yapmayı gerektirmemektedir. Lazer kesim, ufak bir nokta şeklinden yoğunluğu büyük lazer ışını oluşturmaktadır. 

İzmir Laser, imalat sektörüne hizmet vermek amacıyla İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesinde kurulmuştur. İzmir Laser alanında uzman ve tecrübeli personeliyle birlikte siz değerli müşterilerimizden gelen talepler doğrultusunda kaliteden ödün vermeden, hem yurtiçi hem de yurt dışı ağırlıkta olmak üzere birçok sektöre hizmet vermektedir. Detaylı bilgi için www.izmirlaser.com web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.