Yazılar

Renklendirici Toz Boya Nedir? Elektrostatik Boya Avantajları

Sanayi sektöründe elektrostatik boyanın kullanım alanı sanılanın aksine yalnızca otomotiv ya da inşaat sektörlerinde değil, hediyelik eşya ya da beyaz eşyalarda da hem ekonomik hem de kullanışlı bir renklendirme işlemini ifade eder.

Elektrostatik Boya Nedir?

İnce toz boya partikülleri aracılığıyla sağlanan yüzey kaplama işlemine verilen genel addır. Islak boyama yöntemine göre daha sağlıklı ve kaliteli bir ürün ortaya çıkaran elektrostatik toz boya uygulaması tamamen tozdan oluşan boyanın elektrostatik tabanca ile yüzeye püskürtülmesi ile elde edilir. Silah içinde yüklü olan elektrostatik toz boya püskürtülen yüzeye yapışarak pürüzsüz bir görünüme bürünür. Ahşap, plastik, porselen, metal ya da pleksi gibi hemen hemen tüm yüzeylere uygulanabilen elektrostatik toz boya, solvent içermediği için insan temasında sakıncası olmayan zararsız bir boya türüdür.

Toz boyanın uygulandığı materyaller 200 derecelik fırınlarda pişirilerek son görünümüne kavuşur. Fırınlama öncesi yüzeyin pürüzsüz hale getirilmesinde kullanılan kimyasal ayrıştırıcılar ve asidik sıvılar, boyayla kaplanan yüzeyin uzun vadeli kullanımda dahi boyalı kalmasını sağlar. Islak boyama yöntemlerinde özellikle ahşap veya metal yüzeylerde, boyama öncesinde astar atılması gerekliliği elektrostatik boyada yoktur. Hava akımıyla tabancaya yüklenen toz boya, kısa süre içinde kullanıma hazır olacaktır.

Elektrostatik Boyanın Kullanım Avantajları Nelerdir?

Özellikle metal yüzeylerde uygulanacak olan elektrostatik toz boyama yönteminde boyama işlemi öncesi yapılan topraklama ortaya çıkacak materyalin ya da malzemenin kalitesini de belirleyecektir. Boyama ve pişirme aşamalarından önce yapılan bu işlemde metal yüzeyindeki pürüzler topraklama yöntemiyle giderilerek, püskürtülen toz boyanın tamamının yapışması sağlanır. Buradan hareketle başarılı bir topraklama sonrası yüzeyin %99.9’u oranında toz boya tutunmuş olur. 

Elektrostatik boyanın hem çevresel hem de maliyet boyutlarında çeşitli avantajları vardır. Her şeyden önce sarf edilen toz boya tekrar kullanılabildiği için, ıslak boyamadaki israf ortadan kalkmaktadır. Ayrıca, çözücü bir kimyasal olan solvent içermediği için hem insan hem de çevre sağlığını olumsuz etkilemez. Bunun yanı sıra, ıslak boyamada katkı maddelerinin ya da diğer çözücülerin oranındaki farklılıklar nedeniyle stabil bir kalite olmaması, elektrostatik boyamada söz konusu değildir.

İzmir Laser Oktay Atıcı tarafından imalat sektöründe hizmet vermek için İzmir Atatürk Organize Sanayii Bölgesinde kurulmuştur. Kalitesi, güvencesi, deneyimli personeli, yılların kazandırmış olduğu tecrübesi ve yeni nesil teknoloji makineleri ile yurt içi ve dünya çapında değerli müşterilerine hizmet vermektedir. Hizmetlerimiz hakkında daha detaylı bilgi için www.izmirlaser.com web adresini ziyaret edebilirsiniz.

Lazer Kesi̇m Teknoloji̇si̇

Laser kesim makina teknolojisi 3 kısımdan oluşmaktadır.

  • Lazer ışınının üretildiği Rezonator (Işın kaynağı),
  • Makine gövdesi ve hareketli eksenler,
  • Optik sistem.

1.Rezonatör (Işın kaynağı)

Işın kaynaklı lazer kesim işlemi metal kesimlerde kullanılan lazer çeşitleri içerisinde en yaygın olanıdır. Işın kaynaklı lazerin çalışma sistemi basittir. Bu tip lazerlerin içerisinde 10 KW değerinde sürekli olarak enerji sağlanmaktadır. Bu duruma istinaden çok kısa şoklarla birlikte bu değerin kat kat üzerinde olan değerlerle enerji üretebilmektedir. Bu tip lazer kesimlerin en büyük tehlikelerinden biri görünmez olmasıdır. Bir diğer adları ise ısı ışınları olarak bilinmektedir. 

Endüstriyel lazerlerin neredeyse tamamında, lazer ışınlarının oluşabilmesi için kullanılması gereken özel gazlar vardır. Bu gazların seçimi, kalitesi lazerin güvenilirliğini ve gerçekleştirilen işlemin verimliliğini doğrudan etkilemektedir. Bakıldığı zaman lazer gazları genelde, yüksek bir saflıkta özel gazlardır. Işın kaynağı lazer sisteminin ilk üretilen standart tipi CO2 Lazerlerdir. Bu lazer sistemi dışarıdan gaz beslemesine ihtiyaç duymaktadır. 

  1. Makine gövdesi ve hareketli eksenler

Lazer kesim yaparken sürekli bir kesim kalitesine, pürüzsüzlüğün ve kalibre hassasiyetinin korunması için makine gövdesinin, dış ortamdan gelen herhangi bir harici titreşimden etkilenmemesi gerekmektedir.

  1. Optik sistem

Optik sistem lazer ışın kaynağından başlayan  ve lazer kesim başından çıkana kadar takip ettiği yoldur. Optik sistem içeriğinde kullanılan rezonatör (ışın kaynağı) modeline göre düz aynalar, doğrulayan ve odaklayıcı aynalar, doğrudan ışın yolu ve lenslerden oluşmaktadır.

Lazer kesim teknolojisinde kalite ve bakım açısından göz önüne alındığında hemen hepsinin belli bir kullanım ömrü vardır ve kesim fiyatları üzerinde büyük etkiler bırakmaktadır. 

Lazer kesim teknolojileriyle yapılan üretimler, otomasyonu sağlamaktadır. Aynı zamanda üretim hatalarını da azaltmaktadır. Lazerin birçok tezgahtan geçmesi, üretim sürecini 24 saat yapmaktadır. Bu sürece göre seri üretim yapmakta üretim dahilinde oluşacak olan maliyeti azaltmaktadır. 

Lazer kesim teknolojilerinin avantajlarından bazıları; Aparatlar ile işlem yapmayı gerektirmemektedir. Lazer kesim, ufak bir nokta şeklinden yoğunluğu büyük lazer ışını oluşturmaktadır. 

İzmir Laser, imalat sektörüne hizmet vermek amacıyla İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesinde kurulmuştur. İzmir Laser alanında uzman ve tecrübeli personeliyle birlikte siz değerli müşterilerimizden gelen talepler doğrultusunda kaliteden ödün vermeden, hem yurtiçi hem de yurt dışı ağırlıkta olmak üzere birçok sektöre hizmet vermektedir. Detaylı bilgi için www.izmirlaser.com web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.